Monday, 2 May 2016

VIVIX SI TONIK AJAIB - Diabetiss oh diabetis..Assalamualaikum..

Semalam saya ada review testimonial - testimonial daripada pengguna-pengguna VIVIX..Semasa saya menyusun testimonial mengikut file penyakit..saya dapati paling banyak testimonial adalah daripada penghidap kencing manis..Maknanya ramai yang mengambil VIVIX untuk memulihkan penyakit kencing manis/diabetis..dan hasilnya...sangat positif..

VIVIX - Tonik terbaik untuk merawat pesakit diabetis..

Apa yang saya terfikir waktu itu ialah..orang zaman sekarang terlalu banyak makan sehingga tidak dapat mengawal paras gula dalam badan. Kencing manis sekiranya tidak dijaga akan memudaratkan kesihatan dan akan mengubah cara hidup kita secara tidak langsung. 

Sebenarnya..kencing manis bukan sahaja disebakan oleh pengambilan makanan yang tidak terkawal tetapi ada yang mendapat penyakit ini daripada keturunan(genetik). Namun begitu, orang yang membawa faktor genetik ini belum tentu akan menghidap diabetis kerana masih ada faktor lain yang mempengaruhi dan menyebabkan penyakit ini. Antaranya adalah makan yang berlebihan, gaya hidup dan faktor sekeliling.


Antara lain penyebab diabetis ialah :

a. Merokok

b. Alkohol

c. Minuman/makanan manis

d. Berat badan berlebihan

e. Gangguan daya tahan tubuh/ sistem imunisasi


Referred to : http://penyebabdiabetes.com/


BAGAIMANA DIABETIS TERJADI??

Penyakit diabetis merupakan penyakit yang disebabkan oleh adanya kenaikan pada gula dalam darah yang terlalu tinggi. Kenaikan gula dalam darah yang terlalu tinggi tidak elok kerana ianya akan mengganggu tahap kesihatan.

Apa maknanya..?

Sekiranya makan berlebihan, gula dan lemak akan berkumpul. Keadaan ini menyebabkan kelenjar pankreas terpaksa bekerja kuat untuk menghasilkan hormon insulin untuk memproses gula yang ada. Jika pankreas gagal menghasilkan insulin, gula berlebihan yang tidak dapat diproses akan memasuki ke dalam darah dan urine (air kencing).


DIABETIS DAN IBU MENGANDUNG..??

Ketika mengandung, ibu-ibu cenderung untuk mengambil makanan yang banyak untuk memenuhi pertumbuhan janin. Secara umumnya, ibu mengandung akan mengalami pertambahan berat sekitar 7 - 10 kg. Pada waktu pengambilan makanan itu berlaku, sekiranya penghasilan insulin tidak mencukupi, maka akan terjadinya gejala penyakit diabetis.


Apa gejala yang berlaku pada penghidap kencing manis??

Setiap penyakit akan menunujukkan gejalanya dan ini disebabkan oleh tindakbalas tubuh terhadap gangguan yang diberikan oleh penyakit tersebut. Bagi penghidap kencing manis , mereka akan mengalami gejala-gejala seperti berikut :

  1. Haus
  2. Kerap membuang air kecil biasanya pada waktu malam.
  3. Mudah merasa lelah disebakan oleh gula tidak dapat di ubah menjadi tenaga.
  4. Gangguan penglihatan akibat daripada kadar gula dalam darah yang terlalu tiggi. Pandangan akan menjadi kabur.
  5. Luka yang lambat sembuh. Ini antara sebab kenapa sesetengah penghidap diabetis terpaksa di potong organ tubuh mereka untuk mencegah penyebaran luka yang semakin parah.
  6. Tekanan darah tinggi terjadi apabila pesakit tidak lagi dapat mengawal tekanan darah mereka.
  7. Daya tahan tubuh lemah

Itula...bila umur meningkat kita lagi terdedah dengan penyakit yang kritikal..ini disebabkan oleh imun dan metabolisma badan yang semakin lemah..

Mencegah lebih baik daripada mengubati..Untuk sebarang pertanyaan dan info lanjut, boleh hubungi saya..
eliana | SID : 957593

Wasapp 0192595246
COD : Sri Kembangan, Taman Equine dan Putrajaya (Alamanda)

No comments:

Post a Comment